Om SUP

Stand-up paddle surfing eller stand-up paddle boarding har sin egentlige opprinnelse fra Afrika, langt tilbake i tid, der det var vanlig for folk å stå oppe i kanoene sine og padle med en åre. Det var først på et senere tidspunkt at surfere fra Hawaii begynte å teste ut denne fremkomstmåten med sine 5 meter lange ustyrlige brett, og etter hvert begynte å anse den som en sport.

I nyere tid ble SUP tatt opp igjen blant livvakter på strendene i Tel Aviv på 1900-tallet. De brukte svært brede surfebrett for å få en god oversikt over folk som oppholdt seg i sjøen og de oppdaget at ved å bruke en åre til å padle mens de sto på brettet, kunne de oppnå både bedre styreevne og høyere hastighet.

På 1940-tallet begynte tre surfeinstruktører fra Hawaii å bruke SUP som en teknikk for å kunne stå på surfebrettet i store innkommende bølger og begrepet Beach Board Surfing oppsto. På 1990-tallet ble sporten lært bort på de Hawaiianske surfeskolene som en alternativ måte å surfe i mindre bølger på.

SUP konkurranser og race har i nyere tid blitt vanlig, og det første Standup World Series mesterskapet ble arrangert i 2012.

Det første magasinet om SUP, Standup Journal, ble grunnlagt i 2007.

SUP ble nevnt i en rapport i 2013 der det ble beskrevet som den utendørs sportsaktiviteten som hadde flest førstegangsutøvere i USA samme år.

Et SUP brett har mange bruksområdet, blant annet padling på flatt vann, bølgesurfing, kanal- og elvepadling (whitewater SUP), konkurransepadling, padlebrett-yoga (paddle board yoga) og til og med fisking.

Når man i utgangspunktet snakker om Paddleboarding, refererer man til knestående padling på brett der man bruker armene for å komme seg fremover. Det har derfor blitt viktig å presisere STAND UP slik at det skal være en tydelig at det er en forskjell, og begrepet SUP har blitt det som oftest brukes for å beskrive Stand Up Paddleboarding i dag.

rbMargan_SurfSki_Rider_p131.jpg